R. L. STEVENSON og LLOYD OSBOURNE
VRAKETS HEMMELIGHET
FORKORTET NORSK UTGAVE VED
ALF HARBITZ
KRISTIANIA
FORLAGT AV H. ASCHEHOUG & CO. (W. NYGAARD)
1914
NATIONALTRYKKERIET
Forhistorie.
Min far var en av de gløggeste forretningsmænd istaten Muskegon, og det voldte ham stor sorgat jeg ikke viste nogetsomhelst anlæg for kampenom pengene. Jeg har aldrig i mit liv brydd mig etfnugg om andet end kunst. Da jeg var blit student,satte han mig i Muskegons handelsakademi, et merkeliginstitut til utdannelse av spekulanter. Og førstda jeg i denne farlige skole hadde gjort en dundrendefallit, fik jeg lov til at følge min lyst.
„Loudon,“ sa min far med smilende ansigt, „hvisdu reiste til Paris, hvor lang tid vilde du saa bruketil at bli en erfaren billedhugger?“
„Erfaren?“ sa jeg. „Hvad mener du med det?“
„En mand som kan paata sig store opgaver,“ sahan, „baade i nøken og patriotisk og symbolsk stil.“
„Da maatte jeg ha tre aar,“ sa jeg.
„Og er Paris nødvendig?“ spurte han.
„Det er det eneste sted,“ forsikret jeg.
„Ja jeg synes selv det klinger bedst,“ indrømmethan. „En ung mand, hjemmehørende i vor stat, søn av en fremskutt borger, elev av de største mestre iParis,“ tilføiet han fornøiet.
„Men kjære dig, far, hvad mener du?“ avbrøtjeg ham. „Jeg har aldrig drømt om at bli billedhugger.“
„Jo,“ sa han, „jeg har overtat leveransen avstatuer til vort nye kapitol. Hvis du vil, saa kandu reise til Paris og komme tilbake om tre aar forat utføre det arbeidet. Det er en stor chanse fordig, men jo før du reiser og jo flittigere du studerer,des bedre; for hvis det første halve dusin statuerikke tilfredsstiller publikums smak i Muskegon, saablir der spektakel.“
Takket være kapitolet i Muskegon blev jeg altsaabilledhugger og kom til Paris.
Paa veien avla jeg et besøk hos min slegt i Edinburgh.Det var min onkel Adam, en meget stiv ogironisk herre, som moret sig med at tiltro amerikanernealle utiltalende egenskaper. Han blev ikkeengang forundret da jeg tilslut fortalte at mine vennergik nøkne om sommeren, og at metodistkirken iMuskegon var dekorert med skalper.
Der var bare én i huset som jeg følte sympatifor — min bedstefar, Alexander Loudon. Hanhadde i sin tid været murer, og hadde arbeidet sigop. I utseende, tale og væsen var han sterkt merketav sin oprindelse, hvad der var edder og forgiftbaade for onkel Adam, min tante og mine fættereog kusiner.
Det har sine fordele at være amerikaner. Detfaldt mig aldrig ind at skamme mig over min bedstefar,og han la hurtig merke til forskjellen. Han hadde bevaret min mor i ømt minde, kanske fordihan hadde den vane daglig at sammenligne hendemed onkel Adam, som han avskydde. Vi tok langespaserturer sammen, besøkte et og andet ølhus, hvormin bedstefar med stolthet forestillet mig for sinegamle venner. „Dette er gutten til min Jeannie,“sa han og kastet et slør over resten av sine efterkommere.Maalet for vore utflugter var en rækkemelankolske utkantgater, hvor min bedstefar haddeværet bygmester og desværre altfor ofte ogsaa arkitekt.Jeg har sjelden set forfærdeligere huser, menjeg vogtet mig vel for at si min mening, jeg beundrethøflig og spurte om prisen paa hvert ornament. Kapitoleti Muskegon drøftet vi indgaaende. Jeg tegnetalle p