Produced by Tapio Riikonen
Kirj.
Kai Donner
Otava, Helsinki, 1915.
Esipuhe.
Johdanto.
Itäänpäin.
Tomskiin.
Narym ja Tymskoe.
Narymin samojedit.
Retkeilyjä Obilla.
Tym-joella.
Krasnojarskissa ja Ket-joella.
Ketin samojedien uskonto.
Jeniseitä pitkin.
Jeniseiltä Tasille.
Asumattomien tundrain halki Obille.
Häviävien heimojen keskuudessa.
Aina lapsuudestani saakka olin tuntenut vastustamatonta halua päästäAasiaan. Isäni, Otto Donner, oli aikoinaan hänkin toivonut ja odottanutsamaa — mutta mahdollisuuden tarjoutuessa oli matkan toteuttaminenliian myöhäistä. Olin perinyt hänen tyydyttämättömän halunsa japienestä pitäen olin kuullut puhuttavan matkailijoista ja matkoista.Oli siis aivan luonnollista, että tieni ennemmin tai myöhemmin olijohtava Itämaille.
Seuraavassa olen yrittänyt luoda kuvauksen ensimäisistäAasian-matkoistani, elämästäni pohjoisen Siperian samojedienkeskuudessa. Tämän ohella olen katsonut asiakseni kertoa itse maasta jakansasta, oloista, tavoista, uskonnollisista käsityksistä y.m. Selostusomista matkoistani ja kokemuksistani lienee jossain määrinsubjektiivinen, mutta muussa olen mahdollisuuden mukaan pyrkinyttasapuolisuuteen. Aineiston rikkaudesta ja vaikutelmien moninaisuudestajohtuu, että minun useinkin on ollut pakko rajoittua pelkkiinviittauksiin.
Tässä yhteydessä pyydän kiittää kaikkia niitä viranomaisia, oppineitaseuroja ja yksityisiä, jotka monella muotoa ovat minua avustaneet sekäennen matkaani että myös sen kestäessä. Erikoinen syy on minullamainita Suomalais-ugrilainen seura ja sen johtokunta sekä herratNagnibeda ja Berdnikov Tomskissa ja Krasnojarskissa. Professorit A.C.Haddon Cambridgessä, K. Nielsen Kristianiassa, H. Paasonen, E.N. Setäläja Edv. Westermarck ynnä dosentit K.F. Karjalainen, G.J. Ramstedt jaU.T. Sirelius Helsingissä sekä tohtori Helge Backlund Pietarissa ovattyötäni opetuksillaan ja hyvillä neuvoillaan suuresti edistäneet.Akateemikot S. Oldenburg, W. Radloff ja K. Sahlemann sekä dosentti A.D.Rudnev ovat hankkineet minulle välttämättömiä suosituskirjeitä, joistaolen paljon hyötynyt. Sitäpaitsi on minun täten kiitettävä niitäYliopistomme klinikkain johtajia, jotka ovat antaneet minulletilaisuuden sairaaloissaan hankkia ne lääkeopilliset tiedot, jotka niinsuuressa määrässä ovat helpottaneet tutkimuksiani alkuasukastenkeskuudessa. Mielihyvällä olen seurannut professori F. Nansenin minulleennen lähtöäni antamaa neuvoa, että karttaisin "eurooppalaisia" jamikäli mahdollista eläisin ainoastaan alkuasukkaiden parissa. Tämänlisäksi lausun vielä kiitokseni kaikille niille vanhoille ja uusilleystäville, ulkomaalaisille, maanmiehille ja samojedeille, jotka tavallatai toisella ovat minua auttaneet pitkän matkani varrella. Isäni muistoynnä hänen työnsä ja pyrkimyksensä ovat olleet minulle hyvänä tukena,ja, M.A. Castrénin vaivoista ja vastuksista rikas tutkijatoimi onkannustanut minua tekemään parhaani.
Lopuksi on minun mainittava, että Pohjolan pitkä talviyö on estänytminua ottamasta valokuvia matkustellessani Jeniseitä pitkin sekäpohjoisilla tundroilla.
Framnäs, Bromarf, elokuulla 1915.
Kai Donner.
1830- ja 40-luvuilla oli kuuluisa maanmiehemme M.A. Castrén m.m. lähesviiden vuoden aikana oleskellu