trenarzh-CNnlitjarufafi

Produced by Tapio Riikonen

KOLME MATKAA AFRIKASSA

Henry M. Stanleyn nuoruus ja ensimmäisettutkimusmatkat Afrikan sisäosissa

Kirj.

F. H. B. LAGUS

Kansanvalistus-seuran toimituksia 68.

Kansanvalistus-seura, Helsinki, 1889
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapaino.

SISÄLLYS:

  1. Stanleyn nuoruus. Englantilainen sotaretki Abyssiniaan.
     Kapina Espanjassa.
  2. Stanley lähtee etsimään Livingstonea. Varustus matkalle.
  3. Matkan alku rantamaalta Ugogoon.
  4. Matka Ugogosta Unianjembehen.
  5. Matka Unianjembestä Ujijiin.
  6. Stanleyn matkustukset yhdessä Livingstonen kanssa.
  7. Stanleyn paluumatka Unianjembestä Sansibariin.
  8. Stanleyn neljäs matka Afrikassa. Englantilaisten
     sota ashanteja vastaan.
  9.
 10.

Henry M. Stanleyn nuoruus ja ensimmäiset tutkimusmatkat Afrikansisäosissa.

Uteliaisuus, jota yksityisten ihmisten elämän-oloissa ja heitäkoskevissa asioissa niin usein moititaan, voi kuitenkin toisinaanesiintyä kehuttavanakin ominaisuutena, kun se saattaa ihmistä tutkimaanennen tuntemattomia asioita ja siten joutuu alkuperäiseksi syyksimoneen yleishyödylliseen keksintöön. Niinpä esim. kummallisten ja ennenselittämättömien luonnonilmiöiden tutkiminen ja selittäminen on montakertaa saanut alkunsa vain uteliaisuuden tyydyttämisestä; samoin onmoni muukin ihmiskunnan parasta edistänyt keksintö ollut suureksiosaksi seuraus siitä vain, että ihmiset ovat koettaneet tyydyttää sitätiedonhaluansa, jota uteliaisuudeksi sanotaan. Tällainen tiedonhaluuseimmiten kiihtyy, jos jostakin tuntemattomasta asiasta on levinnythämäriä salaperäisiä tietoja, sillä sellaiset ovat omansa ihmisenmielikuvituksessa herättämään yhä uusia arveluja, joidenmahdollisuudesta hän tahtoo päästä selville. Epävarmuus hänentiedoissaan tuntuu viimein niin kiusalliselta, että hän päättää ryhtyäasiasta hankkimaan selkoa — ja usein seuraa siitä uusien asioidenilmisaanti.

Hämärästä muinaisuudesta saakka ovat historian alalla tunnetutkansakunnat tehneet tutkimusmatkoja heille tuntemattomiin maihin,jolloin vaikuttimena heidän toimillensa on ollut milloin rikkauksienetsiminen kaupan ja valloituksien kautta, milloin taas heidän omienalueittensa suojeleminen rasittavilta raakalais-naapureilta. Missä maanluonto sen on sallinut, siellä ovat he tunkeutuneet niin pitkälle kuinikänä ovat voineet, mutta moniain paikoin on luonto asettanutvoittamattomia esteitä heidän tiellensä ja sellaisissapa maissa onkintutkimukset rajoittuneet usein hyvinkin ahtaille aloille. Niinpä onesim. Afrika vasta viime aikoina alkanut tulla europalaisille tarkemmintunnetuksi, sillä sen pohjois-osassa oleva suunnattoman laaja erämaaSahara on saanut monen uljaan tutkijan peräytymään, koska sielläkuljeksivaiset villit asukkaat ovat keskeyttäneet tahi lopettaneetuseamman miehen aljetut tutkimukset ja hävittäneet nekin vähättulokset, jotka olisivat voineet hänen seuraajilleen olla johtona jaapuna.

Vasta tällä vuosisadalla on ruvettu entistä suuremmalla innollatutkimaan Afrikan sisämaita, joihin pääsy on ollut varsin vaikea, koskaei, niinkuin Europaan, mitään syvälle sisämaahan ulottuvaa lahtea olekulkua helpottamassa ja koska suuremmat virrat tässä maanosassaankarain vesiputousten kautta tekevät laivankulun ylen vaikeaksi, jopamonessa kohdin mahdottomaksikin. Mutta maantieteen tutkijain sitkeystaistelussa luonnon voimia ja esteitä vastaan on saanut usein voiton jan

...

BU KİTABI OKUMAK İÇİN ÜYE OLUN VEYA GİRİŞ YAPIN!


Sitemize Üyelik ÜCRETSİZDİR!